22 mei, 2011

Portfolio: Volstaan 61 woorden om een vreemde taal te leren?

Volgens Marc Brysbaert, taalpsycholoog aan de universiteit te Gent, leren leerlingen te veel moeilijke woorden op school. Uit onderzoek blijkt dat je met 61 woorden al de helft van alle woorden uit conversaties kan begrijpen. Die 61 woorden zullen allemaal wel functiewoorden zijn zoals ik, jij, de en het. Wie 1000 woorden kent begrijpt 82% van de woorden uit een gesprek. Voor 87 % van een gesprek te begrijpen moet je 2000 woorden kennen en 3000 woorden voor 90%. Je moet dus alsmaar meer woorden kennen om een volledig gesprek te begrijpen. Wat best te begrijpen is.

Marc Brysbaert wil dat leerlingen minder moeilijke woorden moeten leren van een vreemde taal. Leerlingen moeten de alledaagse woorden leren en vaker herhalen. Zo zullen ze de woorden beter kunnen memoriseren en dus de taal beter beheersen. In het dagelijkse leven gebruiken we bijna nooit woorden zoals bont en klier. Waarom zouden we dan deze woorden moeten kennen in het Frans of Engels?

Ik vind dat hij groot gelijk heeft. We kunnen beter woorden leren die dagelijks voorkomen dan woorden die we amper gebruiken. Ik heb al vaak woordjes moeten leren voor Frans of Engels. Soms zijn dat woorden waarvan ik de nederlandse vertaling niet eens ken. En dan snap ik niet goed waarom wij nu juist deze woordjes moeten leren. Tegenwoordig krijgen we zelfs les over de Engelse en Franse cultuur. We zouden deze tijd beter gebruiken om Engels te praten of om woordjes te leren.

21 mei, 2011

Portfolio: Praten is de boodschap!

Taal is gewoonweg vitaal in ons leven. Op school, op je werk en ook in de sport. Communicatie is belangrijk in iedere sporttak. Of dat nu tussen ploeggenoten is of tussen de speler en een coach. Een speler kan niet beter worden als zijn coach hem niet op zijn fouten wijst. Een ploeg kan geen match winnen als je individueel speelt. Maar een ploeg kan ook niet winnen als er niet gecommuniceerd wordt. Een mens kan niet alles zien, we hebben namelijk geen ogen op onze rug. Je kan elkaar helpen op het veld door te praten met elkaar. Zo maak je elkaar beter.

Ik erger me enorm aan spelers die niet praten op een plein. Ze zijn net zoals renpaarden, je hebt niets aan zo'n spelers. Als iedere speler van een ploeg zijn mond open doet, zal dat de ploeg in het algemeen beter maken. Zo kun je bij een balsport bijvoorbeeld voorkomen dat iemand een punt scoort.

Task English: Footprint calculator

I've calculated my Footprint on this site. You've to answer some questions about your food, stuff and the way you travel. My results weren't that good and I'm not proud of it. I'm living as if we had 2,28 planets. But unfortunately we only have one planet. They've also calculated my carbon footprint, which is 8,47 tonnes per annum.  I had 21% for food, 39% for stuff, 23% for travel and 17% for home.

At first I couldn't believe that my resulst was so bad. I travel a lot by train which is far better than by car. And when I've to go to somewhere then I'll always go by bus or bike. We bought a lot of electronic stuff so I guess that's the reason why my footprint is so high. I don't know what I can do to decrease my footprint. Maybe I've to make my own vegetables. Or maybe I should eat less meat or something.

I checked this movie on YouTube of a low impact man. I was surprised of this man. He dumped a lot of his elektric stuff. Even his TV! He's crazy. He goes on foot to a container park to dump his garbage. He does everything to save gas and elektricity.

I can't live on this way. Sometimes I've to take a warm bath or to eat some junk food. And I really need to travel by train and car. Otherwise I can't play basketball. I can't imagine me a life like that. I need a bit of luxury and I think that my parents and me do enough for the nature.

Portfolio: Hoe het begon ...

weet je hoe mijn verhaal begon?
ik keek naar Space Jam in mijn salon
de dag erna ben ik naar de sporthal gegaan
ik had totaal geen schrik om een blauwtje te slaan
daar kreeg ik voor het eerst een bal in de hand
goh, wat vond ik dat plezant!
zo zie je maar wat een film kan veroorzaken
en ik hoop dat ik er ooit zal geraken!

18 mei, 2011

Portfolio: Kan jij praten met dieren?

Sommige mensen beweren dat ze kunnen praten met dieren. Denk maar aan paardenfluisteraars. Deze mensen trainen paarden en proberen de relatie van het paard met de mens te verbeteren door middel van communicatie. Het punt is dat mensen al jaren de zogenaamde dierentaal proberen te begrijpen. Wat praktisch onmogelijk is.

Momenteel proberen Amerikaanse onderzoekers een nieuwe tactiek uit met dolfijnen. Ze proberen een nieuwe taal te ontwikkelen die gebaseerd is op de geluiden van een dolfijn. Zo hopen deze onderzoekers dat ze later met dolfijnen kunnen communiceren. Nu vraag je je waarschijnlijk af waarom ze het met dolfijnen proberen en bijvoorbeeld niet met apen. Ten eerste zijn dolfijnen een van de intelligentste diersoorten op de wereld. Bovendien zijn dolfijnen sociaal en niet mensenschuw.

Ik denk dat deze onderzoekers geen goed resultaat zullen hebben bij dit onderzoek. Dieren zijn niet zoals mensen. Wij kunnen hun taal niet spreken, zij tenslotte de onze ook niet. Toch kunnen we elkaar wel begrijpen via onze lichaamstaal. Een hond zal blaffen als hij bang is of als er iemand zich op zijn territorium bevindt. We zullen de hond echter niet horen zeggen dat hij bang is. Dat is nu eenmaal zo. De mens zal nooit met een hond kunnen communiceren door middel van een taal.

14 mei, 2011

Portfolio: Wolfskinderen

Iedereen kent Tarzan en Mowgli uit Jungle Book. Ze zijn opgegroeid bij dieren en hebben dierlijke gewoontes overgenomen. Het zijn misschien wel fictieve personages maar in het dagelijkse leven komen ze ook voor. Zo'n wilde kinderen worden ook wolfskinderen genoemd.

Wetenschappers zijn zeer geïnteresseert in deze wolfskinderen. Ze willen deze kinderen experimenteren om meer te weten te komen over de opvoeding van kinderen. Ze komen zelden voor, dus kunnen ze hun experimenten niet uitvoeren. Een wetenschapper mag nooit een kind laten opgroeien bij dieren, men noemt dit het verboden experiment. Maar wat is nu een wolfskind en wat is er zo speciaal aan hen? Wolfskinderen zijn kinderen die verwaarloost zijn door hun ouders. Ze zijn zonder menselijk contact opgegroeid en hebben dus geen kennis van het menselijk gedrag en onze taal.

De opvoeding van een kind is heel belangrijk. Een kind kan slechts in zijn zogenaamde kritieke periode enkele zaken leren. Om later een taal te kunnen beheersen moet je in deze periode in contact zijn geweest met de taal zodat je de klanken kent. Indien dit niet gebeurd zal het kind nooit in staat zijn om een taal te beheersen. Een kind is tot zijn 13 jaar in zijn kritieke periode. Een kind neemt in zijn kritieke periode ook het menselijk gedrag over, maar als het kind niet in contact komt met mensen zal hij het gedrag ook niet kunnen overnemen. Zo zijn er enkele gevallen bekend dat een kind het gedrag van dieren overneemt.

Portfolio: Boekrecensie: Het Parfum

'Het parfum' is geschreven door Patrick Süskind. De Duitse schrijver is dankzij 'Het parfum' wereldwijd bekend geraakt. Hij heeft nog enkele andere boeken geschreven maar 'Het parfum' is de bekendste.  'Perfume: the story of a murderer' is de verfilming van het boek. De film is ongeveer gelijkaardig als het boek, maar toch zijn er verschillen. Iedereen weet dat een boek altijd anders is dan een film. 'Het parfum' is een boek over het leven van een moordenaar. Een persoon die houdt van geuren en die er alles voor over heeft om het perfecte parfum te maken.

Op 17 juli 1738 werd Jean-Baptiste Grenouille geboren, achter een viskraam op een marktje in het hartje van Parijs. Het hele verhaal draait om hem. We zien hem opgroeien en al gauw wordt het ons duidelijk dat Grenouille niet zo maar een jongen is. Hij bezit een fijne neus waarmee hij zelfs een parfum kan ontleden in zijn bestanddelen. Grenouille maakt vaak gebruik van zijn talent en hij geniet van allerlei geuren. Hij heeft een droom om het perfecte parfum te maken. Daarbij moet hij enkele onmenselijke acties uitvoeren die je zal te weten komen als je het boek leest.

Het boek interesseerde me niet zo. Na de eerste bladzijdes wist ik meteen dat het voor mij heel lastig ging worden om dit boek uit te lezen. Uiteindelijk is het me toch gelukt. Elke keer als Grenouille een nieuwe geur ontdekt, wordt die tot in de puntjes uitgelegd, wat ik soms wel een beetje langdradig vond. Slechts een klein deel van het verhaal had ik het gevoel dat ik echt door wou lezen namelijk bij zijn eerste moord en op het einde van het verhaal. Het einde is heel vreemd. Het is dan ook een fictief verhaal.