18 mei, 2011

Portfolio: Kan jij praten met dieren?

Sommige mensen beweren dat ze kunnen praten met dieren. Denk maar aan paardenfluisteraars. Deze mensen trainen paarden en proberen de relatie van het paard met de mens te verbeteren door middel van communicatie. Het punt is dat mensen al jaren de zogenaamde dierentaal proberen te begrijpen. Wat praktisch onmogelijk is.

Momenteel proberen Amerikaanse onderzoekers een nieuwe tactiek uit met dolfijnen. Ze proberen een nieuwe taal te ontwikkelen die gebaseerd is op de geluiden van een dolfijn. Zo hopen deze onderzoekers dat ze later met dolfijnen kunnen communiceren. Nu vraag je je waarschijnlijk af waarom ze het met dolfijnen proberen en bijvoorbeeld niet met apen. Ten eerste zijn dolfijnen een van de intelligentste diersoorten op de wereld. Bovendien zijn dolfijnen sociaal en niet mensenschuw.

Ik denk dat deze onderzoekers geen goed resultaat zullen hebben bij dit onderzoek. Dieren zijn niet zoals mensen. Wij kunnen hun taal niet spreken, zij tenslotte de onze ook niet. Toch kunnen we elkaar wel begrijpen via onze lichaamstaal. Een hond zal blaffen als hij bang is of als er iemand zich op zijn territorium bevindt. We zullen de hond echter niet horen zeggen dat hij bang is. Dat is nu eenmaal zo. De mens zal nooit met een hond kunnen communiceren door middel van een taal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten